دسته‌بندی نشده

کهنه نما کردن فرش های صادراتی

[vc_row][vc_column][us_single_image image=”6982″ size=”medium”][vc_column_text]
کهنه نما کردن فرش های صادراتی

پشم های فرش با گذشت زمان و در اثر اصطکاک با عوامل خارجی و یا به اصطلاح «پا خوردن» فَلس های خود را از دست داده کهنه نما و شفاف می شوند.

برخی از خریداران فرش به ویژه در خارج از کشور علاقه خاصی به کاهش شدت رنگها و تا حدودی کهنه نما شدن رخ فرش دارند.

برای کهنه نما نمودن فرش و برای آنکه قالی ها رنگ آمیزی خام و زننده ی خود را از دست بدهند از دیر زمان در ایران مرسوم بوده است که فرش ها را در کوچه بازار در زیر پای عابرین قرار داده و یا در آفتاب پهن کرده و با آب و چوبک و خاکستر که خاصیت قلیایی دارند آنها را شست و شو می دادند .

همین عمل را نیز می توان با یک ماده شیمیایی به نام هیپوکلریت کلسیم که نام تجاری آن سود و یا پودر سفید گری است انجام داد.

چه پشم در مجاورت املاح کلر فَلس های خود را از دست داده و صیقلی می شود . این عمل را اصطلاحا کلرینه کردن پشم و یا دواشور نمودن می نامند .

عمل دواشور نمودن بیشتر در مورد فرش های صادراتی معمول است و تجار فرش برای آنکه اصالت و قدمت بیشتری به فرش های خود بدهند آنها را دواشور کرده و سپس صادر می نمایند .

ولی با روش های جدید آزمایشگاهی می توان نوع رنگ های به کار رفته و همچنین قدمت الیاف فرش را تشخیص داد .

به کمک همین روش ها امروزه توانسته اند تاریخ بافت برخی از فرش هایی را که در این اواخر به تقلید از کارهای قرون گذشته بافته شده و به غلط به آن زمان ها منتسب کرده اند ، تعیین کنند .

به این منظور در کارگاه‎ های قالیشویی با استفاده از مواد خاصی اقدام به شستشوی فرش می نمایند.

اما این مواد از لحاظ شیمیایی دارای خواص شویندگی همچون مواد اصلی شوینده فرش نمی باشند، و اصولا کلیه قالیهایی که به این منظور شسته می شوند قالی‌های جوان و کاملا نو هستند و نیازی به شستشوی قوی جهت زدودن سطوح چرک فرش ندارند.

در واقع می توان گفت این مواد خاصیت سایندگی دارند. به عبارت دیگر موادی که برای کهنه نما کردن فرش استفاده می شود را درون حوضچه های آب ریخته و سپس فرش را برای مدت زمان معینی درون آن فرو می برند.

به این ترتیب مقداری از جلا و شفافیت رنگ الیاف کاسته شده و شاید بتوان گفت لایه ای نازک از رنگ الیاف برداشته می شود. سپس فرش را توسط آب صاف شسته و مواد مذکور را از آن خارج می سازند.

در برخی کارگاهها حتی ازماشین های خاصی برای کهنه شدن بیشتر فرش استفاده می شود. این ماشین ها مقداری از پرز فرش را سائیده و حالت فرش پاخورده را به وجود می آورند.

برای تکمیل عملیات کهنه نما کردن فرش ریشه های سفید فرش های جوان را توسط موادی همچون پوست گردو و یا پوست انار تیره می نمایند تا کهنه نمایی فرش بیشتر شود.

برخی نیز برای کاهش شدت رنگها و جلای آنها، فرش را در معرض نور مستقیم خورشید قرار داده و پشت و روی فرش را برای روزهای متوالی به این شکل در مقابل آفتاب شدید قرار می دهند.

نور شدید خورشید تا حدودی باعث پریدگی رنگهای قالی می گردد. با این روش حتی فرشهایی که بخوبی توسط رنگهای گیاهی رنگرزی شده اند، اگر برای روزهای متوالی در معرض نور خورشید قرار گیرند در نهایت تا حدودی دچار پریدگی رنگ خواهند شد.

مواد معروفی که عمدتا در کارگاههای قالیشویی برای کهنه نما کردن یا به اصطلاح دوا شور کردن فرش های جوان به کار می روند عبارتند از ترکیبات گوناگون کلروهیدرور که به همراه کمی مواد شوینده استفاده می گردند.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا